4K vagy 8K TV? A különbség valóban olyan nagy?


A Warner Bros bonyolult tanulmányt készített a 8K-ról. Azonban az eredmény valószínűleg józanul érinti az olyan gyártókat, mint az LG és a Samsung: Mivel a nézők általában nem észlelnek különbséget a 4K és a 8K között.


A Warner Bros nem végezte el a vizsgálatot egyedül. 


Mivel ez egy nagyon összetett kettős-vak teszt tudományos állításokkal, ezért a vizsgálatot az Amazon Prime Video, a Pixar, az LG és az American Operatorok Társaságának (ASC) végezték. A 4K-s kijelző 3 840 x 2160 pixelt jelent a vizsgálatban. Ebben az összefüggésben a 8K-s TV 7680 x 4320 képpontot jelent - csak azokat a felbontásokat, amelyeket jelenleg a rendelkezésre álló 8K tévék használnak.


Hogy történt? 


Nos, tíz klipet készítettél natív 8K-ban, mindegyik 10 másodperc hosszú. A klipeket tömörítetlenül mutattuk be. A Pixar még kivonatot készített a "Merida" és a "The Big Crawling" filmből ismét natív módon, 8K-ban. Mind a hét videót a HDR10 kódolja. Az összes említett klipet 4K-ban is kínálták. 


Ugyanazon film kivonat mindkét változatát, azaz egyszer 4K-ban és egyszer natív 8K-on egy OLED TV-n, a 8K felbontású LG 88Z9-et bemutatták a teszt alanyoknak. Annak érdekében, hogy a képnövelés nem tudjon beavatkozni a képbe, és elkerülni a HDMI-problémákat, a 4K-videókat 8K-os tartályokba helyezték, hogy a tévében úgy kezeljék, mint a natív 8K-anyagot, további beavatkozás nélkül.


Nagyon nagy teljesítményű PC-rendszert kellett használni a tömörítetlen átvitelhez. Tehát másodpercenként 3 GB-os bitrátával dolgozott - óriási. Úgy döntöttek, hogy kizárják annak a lehetőségét, hogy a 8K-os kép megjelenését ronthatja a túlzott tömörítés. 139 tanulmány résztvevője, mindegyik 30 perces ülésszakonként 5, most már képes volt a minták felvételére. A résztvevőket emellett különböző ülési távolságra helyezték el e hatás vizsgálatára.


4K vs. 8K: Mennyire különbözik a nézők szemében?


Természetesen a tanulmány résztvevőinek nem mondták el, amikor 4K videót és 8K videót láttak. Egy kontrollcsoportnak ismételten csak a 4K videókat mutatták be annak érdekében, hogy statisztikailag biztonságosak legyenek. A válaszadóknak meg kell jelölniük, hogy a klip A vagy B verzióját "kicsit jobb", "jobb", "sokkal jobb" vagy "azzal egyenértékűnek" találták-e. Összességében a 10 másodperces 4K és 8K klipeket 21 különféle sorozatban mutattuk be a biztonság érdekében.


Az eljárás annyira pontos volt, hogy az egyes teszt résztvevőinek látását előre rögzítették. Ezt a zavarváltozók kizárására is tették. Mert ha valakinek szemüvegre van szüksége, és úgy néz ki, hogy nincs fókuszban, egyértelmű, hogy ennek a személynek nehézségei vannak megkülönböztetni a 4K-t a 8K-tól. 


De mi volt a kiterjedt tanulmány eredménye?


Átlagosan a tanulmány résztvevői a 8K verziót leggyakrabban egyenértékűnek, vagy csak kissé jobbnak értékelték, mint a 4K verziót. De azt is láthatjuk, hogy az anyagtípusnak nagy hatása van. Mivel a vizsgálati alanyok nagyobb különbségeket érzékeltek Stacey Spears természetképeiben. Ez valószínűleg annak a ténynek köszönhető, hogy az ilyen dokumentáció gyakran nagyszámú apró, finom részletet mutat makró felvételek segítségével.


A tanulmány szerint: a 8K még nem hajtott végre kvantumugrást


Érdekes, hogy a teszt gyakran azt is eredményezi, hogy a 4K verziók jobb minősítést kaptak. A tanulmány szerzői ezt azzal magyarázják, hogy ilyen esetekben a résztvevők valószínűleg nem láttak különbséget, és egyszerűen csak kitaláltak.


Végül igazolni kellett, hogy a tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy a 4K-ról a 8K-ra való áttérés normál körülmények között, például a tipikus nappali helyiségekben, kevés vagy semmilyen haszonnal jár a néző számára. Ugyanakkor a tartalom is nagy szerepet játszik, amit azt a tényt mutatott ki, hogy a nézők nagyobb különbséget észleltek a 4K és 8K között a tesztben a természetfotókban, mint az összes többi klip esetében. Az egyedi látás és az ülések közötti távolság ugyanakkor óriási szerepet játszanak.


Mit kell nyitva hagyni a tanulmányban: 


Az OLED vs. Az LCD-t nem vizsgálták meg. Tehát nem valószínű, de nem lehetetlen, hogy a 8K felbontású LC kijelzőn megjelenő eredmények eltérnének. A stúdiók esetében azonban a tanulmány azt sugallja, hogy a natív 8K anyag létrehozása csak ritkán fizeti ki, figyelembe véve a jelenleg magas költségeket. A nézők számára kiderül, hogy a 8K nagyon kedves lehet, de nem teszi lehetővé a kvantumugrást.